Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

 

 

A  tervezés  és  kialakítás  során  építjük  fel  azt  a  kocka sort , mely  végül  is  egységet  alkotva  adja  meg a  Biotóp - Akváriumunkat.

 

 

 

Kép

 

 

 

Kép

Szavanna-fa

 

 

Kép

Yati-fa

 

 

Kép

Vörös tõzeglápgyökér

 

 

Kép

Szõlõtõke

 

 

Kép

Mopani-fa (vasfa)

 

 

Kép

 Mangrove

 

 

Kép

 Opuwa-fa

 

 

Míg az ágak és gyökerek egyes medencékben csak dekorációs szerepet töltenek be, másokban a benne élõ halak alapvetõen szükségleteit is kielégítik. Fákra, gyökerekre elsõsorban az algázóknak van nagy szükségük, egyes fajaik emésztése sem mûködik rendesen, ha ballasztanyagként nem fogyaszthatnak elegendõt belõle. A diszkoszhalak elõszeretettel húzódnak a biztonságérzetet nyújtó ágak közé, napközben a páncélosharcsák szívesen pihennek gyökerek alatt.

 

 

 

Kép

 

A gyökerekkel, ágakkal berendezett akvárium vize a belõle kioldódó humin anyagoktól általában kissé barnás színû, ami szintén hozzájárul a halak jó közérzetéhez. Mivel a kelet-afrikai fajok érzékenyek a víz savasságára, az ilyen akváriumokba inkább ne tegyünk belõlük.

 A klasszikus akvarisztikai ágak, gyökerek elsõsorban a szaküzletekben kaphatóak, de saját magunk is gyûjhetünk szép formájú akácgyökeret, szõlõtõkét, amit ha elég kitartóan áztatunk, lesüllyed az akváriumban. A leázó kérget, szennyezõdéseket erõs kefével távolítsuk el, vagy tegyük õket olyan akváriumba, ahol szorgos segítõink akadnak és rákokkal, csigákkal végeztethetjük el ezt a feladatot. A kisebb darabokat ki is fõzhetjük, ami jelentõsen felgyorsítja a folyamatot. Ha saját magunk gyûjtünk ágakat, gyökereket az akváriumunkba, járjunk el nagyon körültekintõen, hiszen akár káros anyagok is kioldódhatnak belõlük (pl. korábbi permetezés vegyszere), ami az akvárium állományának pusztulásához vezethet!

A Mopani-fa Afrika déli sivatagos területeirõl származik. Az akvarisztikában elsõsorban vasfának nevezik, amit annak köszönhet, hogy meglehetõsen tömör és nehéz. Egyik oldala erõsen strukturált, csomókkal, barázdákkal változatosan szabdalt és sötét, míg a másik oldala sima és világos színû. Egész nagy darabok is kaphatók belõle. Jelentõs mennyiségû csersavat tartalmaz, így erõsen színezi a vizet. Az akvárium vizében ázva idõvel némileg felpuhul, amitõl az algázók is szívesen "fogyasztják".

A nehéz és kemény szavanna-fa Közép-Afrika sivatagos területeirõl származik. Bár az akvárium vizében azonnal elmerül, azért célszerû elõáztatni vagy legalább erõs kefével forró vízben lesúrolni. Mivel csekély mennyiségû csersavat tartalmaz, így gyakorlatilag nem színezi az akvárium vizét. Az akvárium vizében ázva idõvel némileg felpuhul, amitõl az algázók is szívesen "fogyasztják".

A világosabb színû Opuwa-fa Közép-Afrikából származik, egyébként Guinea-fának is nevezik. Általában kisebb (10-25 cm), szép formájú, homokfúvott darabokban kapható, így remek dísze lehet a kisebb akváriumoknak. Nagyon kemény, az akvárium vizét kevéssé színezi,. Eltarthat egy darabig, míg lesûllyed az akváriumban.

A tõzeglápgyökér általában európai tõzeglápokról származik és a tõzegfeldolgozás "melléktermékei". Rengeteg huminsavat tartalmaz és erõsen színezi az akvárium vizét. Általában nehezen sûllyed le az akvárium vizében, ilyenkor érdemes pl. egy nagyobb kõ segítségével rögzíteni. Mivel a tõzeglápgyökér általában puha, így kedvelik az algázók.

A mangrove a trópusi tengerpartok mocsaras erdeibõl származik. Elágazó, látványos formák, vörösesbarna alapszín jellemzik. Egész nagy darabok is kaphatók belõle. Mivel elég könnyû, általában hosszabb áztatást igényel, hogy lesüllyedjen az akváriumban. Erõsen színezi az akvárium vizét és puhasága miatt nagy kedvence az algázóknak.

A Yati-fa durva struktúrájú, a mangróvénál keményebb, a vasfánál valamivel puhább uszadékfa.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.