Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


          

Kép

 

            A K V A R I S Z T I K  A

 

Az  akvárium  életet,  természetet  visz otthonába, látványa megnyugtat, kezelése  és  gondozása  örömteli,  megnyugtató   foglalatosság.  Az  akváriumot  a  felelősen  gondolkozó  állatbarát  emberek  és  az  átlag  ember is,  immár nem  tartják fölösleges  tárgynak, hanem a  lakás egyik díszét látják benne,  mind előkelőbb helyet foglal  el  a lakáskultúrában.

 

                                                                                            

Kép

 

Az  akvarisztika nem  csak  a  lakásban, hanem a  közoktatásban, közművelődésben, a  tudományban ,  valamint a  környezetvédelemben  egyaránt nagy  jövő elé  tekint.  Az  oktatásban  egyelőre  még  nem  mindig  vagy nem  kellőképpen van   kihasználva,  pedig  az  akvárium  kitűnő  szemléltetőeszköz.

 

 

Kép

 

Biotóp-Akvárium  egy  miniatűr szeletkéje  a  természetnek,  összeillő  hal- és növényegyüttes  az  eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el túlkönnyen  vagy egyszerűen. Előfordul, hogy  bizonyos területeken a növényzet igen  gyér, fajszegény,  vagy esetleg  a  halak nem  olyan  mutatósak. Ebben  az  esetben a berendezéshez a  növényeket  vagy a halakat  a közeli   területeknek   megfelelően kell  kiválasztanunk.

 

 

Kép

 

                                      LEGYÜNK  ŐSZINTÉK.....

 

Tudom  most  jönnek  majd  a  pesszimista  megjegyzések, hogy  a  valódi biotóp az akváriumban sohasem valósítható  meg,, meg hogy a természeti viszonyokat csak megközelíteni lehet,....aztán hogy  az akvárium mesterséges, meg hogy  csak  műszaki segédeszközökkel lehet fenttartani  ezt  az életközösséget,  aztán meg, hogy  a természet törvényei  nem  valósíthatóak  meg mesterséges körülmények között...és a többi,  írhatnám a további felvetéseket.   Én mégis  azt mondom, hogy és ha mégis...probáljuk meg.  Híszen sok esetben  azonban ez az utánzás, a helyszín és a környezet  realisztikus megteremtése, is elég ahhoz, hogy a legtöbb  növényt megfelelő növekedésre és a díszhalak többségét természetes viselkedésre,  szaporodásra  lehessen  késztetni. Le kell szögeznem, hogy a jelenlegi ismereteink  alapján a  Biotóp-Akvárium, az  az akvárium fajta, amely a tartás és tenyésztés tekintetében is a halak életszükségleteinek a leginkább megfelelő. A megfelelő utánzási próbálkozások sikere azonban mindig a  gondozó, szebb  szóval:  akvarista ismereteitől  és tapasztalataitól  és sokszor természet szeretetétől is nagymértékben  függhet. Természetesen  ezek a problémák nem lehetnek  okai annak, hogy  meg se próbálkozzunk a biotóp akváriumok minél természetesebb módon való kialakításával. Így tehát a valószínű életfeltételekkel és a fajnak megfelelő környezettel  való foglalkozás komoly kötelessége az igazi akvaristának.

 

A  KÖVETKEZŐ  BEMUTATÓ  VIDEÓK  A  FREEVLOG-RÓL  VALÓ_