Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biotóp

2008.11.08

  

                                               A        B I O T Ó P

 

Kép

 

 

Néhány  vázlat  és  rövid  elmélkedés  a  biotóp  fogalmáról,  mibenlétéről,  hasznáról  és  jelentőségéről.

Kép

Egy egyszerű példa a biotóp fajták bemutatásának,  a tóparti-biotóp  /életterének/  vázlatán keresztül.
 
  • Először  egy  egyszerű  mintával  próbálom  bemutatni  a  biotóp  felépítését.  Ami  majd  alapjául  szolgálhat  az  egyéb  trópusi tájak, korallszirtek, mangrove  mocsarak, afrikai tavak,  dél-amerikai  folyók  biotóp  - világának  otthoni  akváriumának  felépítésében.


  • A  biotóp  esetében  az élő és  élettelen  természetet,  még  a  legkisebb   részlet  kíválasztása esetében  is  mindig  egésznek  kell  tekinteni. Ha  egy  állatot vagy növényt pontosan  akarunk  jellemezni,  nemcsak  alakját  és  életmódját kell  leírnunk hanem   ismerni  kell  és  ezt figyelembe  kell  venni  környezete  kialakításakor is.  Így  és  csak  ekkor  leszünk  valóban  és  valódi  TERMÉSZETVÉDŐ   és  szerető  emberek.
 

 

Kép

 

 

A  biotóp  változatos  világa:

Az  1-es  pontnál /Malomházi  zuhogók /,  a folyó  kilép a  hegyi forrás-övezetéből, áramlása gyors,  talaját  nagy kövek borítják, a  folyóágyban szikladarabok  és  fatörzsek hevernek összevissza. A víz energiáját a  malomházban   szelídítik  meg, ezután  kilép az enyhe lejtésű dombvidékre. A 2-es pontnál a  hallépcsők lehetővé teszik a halak folyó menti felfelé vándorlását, hogy így eljuthassanak ívóhelyeikre. A 3-as pontban felduzzasztják a vizet, folyása szinte megáll, szintje mély lesz, azután átbukik a gáton és a 4-es pontnál örvényeket és forgókat alkot. A 3 és 4-es pont között mindössze néhány méter a távolság, mégis egészen különböző biotópok. Ez a BIOTÓP  valódi  lényege  és ebben  rejlik a nagyszerűsége is. Ismét egészen mások a viszonyok a levezető csatorna 10-es pontjánál a torkolatában. A 7-es pontban a mellékfolyó hordaléka homokpadot létesített. Itt akadnak olyan sekély és meleg helyek, amelyek élővilága egészen más, mint pl. az 5-ös pont torkolatban, ahol hideg hegyi víz ömlik a folyóba. A 6-os pont helyen sekély vizű, náddal, kákával borított öböl képződött, a különböző apró állatok, elsősorban rovarok és halivadékok valóságos paradicsoma, amelyek itt langyos vízre és bőséges táplálékra találnak. A 9-es pont helyen gyors az áramlás, a 8-as pontnál viszont, ahol két ág egybefolyik, örvények képződnek. Ismét egészen mások az életfeltételek a baloldali védőgát mögöt, a talaj puha és iszapos, a 16-os pont helyen sekély a víz és süti a nap, a 17-esnél  tavirózsák vetnek árnyékot, a 18-asnál csak úgy nyüzsögnek a legkülönfélébb apró állatok. Az árterület olykor-olykor a 17-es pont nyííláson át összeköttetésben áll a folyóval, elsősorban tavasszal. Ilyenkor sok hal ívik itt. A halivadékok kedvező életfeltételekre találnak. A meleg árterületet csak az őszi áradások alkalmával hagyják el. A fölötte látható tó számos különböző biotóp tartalmaz, ilyenek a 11-es hely, ahol a víz beömlik a folyóba, a nyílt víz a 13-as és 14-es pontokban, a 12-es ponton tavirózsák burjánzanak, míg a 15-ösön nádas található. Még az a megfúrt nádszál is, amelynek a belsejében rovarlárvák a nád belsejével táplálkoznak, önmagában is egy zárt terület, élettér, vagyis biotóp rész.

NA TERMÉSZETESEN NEM  SZERETNÉM ELRIASZTANI AZ ÉRDEKLŐDŐKET, CSAK  AZT SZERETTEM VOLNA MEGMUTATNI, HOGY MI IS  VALÓJÁBAN  AZ  - É L E T T É R - , vagy  B I O T Ó P .

                                             A  biotóp -akvárium:

                                                               / vázlat /

 

Kép

 

 

 

Kép

 

A testalak, a halak esetében, főként attól függ, milyen módon úsznak. Némelyik hal sebesen úszik a táplálékszerzés, a ragadozó elkerülése vagy a vándorlás miatt. Néhány hal teste áramvonalas, torpedó alakú, hogy teljesen kihasználja hidrodinamika törvényeit. A gyorsan úszó halak farka biztosítja a szükséges energiát, de a tövénél keskeny, az oldalra ható erők csökkentése miatt. A kisebb sebességgel mozgó halak kevésbé áramvonalas alakúra fejlődtek. A magas, lapított testű halak könnyen úsznak a növények között, míg a kerek, hengeres testű fajok stabilak a lassú folyású vizekben.

 


Kép


   

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.